Українцям буде легше знайти роботу в Німеччині

2020.02.07
Українцям буде легше знайти роботу в Німеччині

Німецький ринок праці відкриває нові можливості для кваліфікованих фахівців зі знанням німецької мови

Уряд Німеччини подав до парламенту проект закону «Про імміграцію». Він лібералізує ринок праці ФРН для працівників з-поза меж ЄС. За закон ще має проголосувати Бундестаг. Проте це формальність, бо провідні фракції уряду його підтримують. Дискутували про суть документу німецькі політики останні кілька років. Мета – зменшити дефіцит робочих рук в ФРН. Не зважаючи на те, коли за законопроект проголосує Бундестаг, він почне діяти з 1 січня 2020 року. Так записано в законопроекті. Наразі в документі передбачено, що діятиме він 2,5 роки і може бути продовжений.

Бракує 1,2 мільйона фахівців

Розробкою документу займався міністр внутрішніх справ ФРН Горст Зеєгофер.

За даними німецького Інституту досліджень зайнятості, в країні не заповнено 1,2 мільйона вакансій. Глава МВС Зеєгофер під час прес-конференції у Берліні заявив, що дефіцит кваліфікованих кадрів — головна проблема підприємств у Німеччині. І з часом вона буде ще гострішою.

Німці та громадяни інших країн ЄС втратять пріоритетність в отриманні роботи

Для працевлаштування в Німеччині з 2020 року потрібно буде так, як і зараз, отримати робочу візу. Для цієї візи у шукача роботи має бути професія, записана у списку офіційно визнаних. Для роботи має бути певний, необхідний для конкретної вакансії, рівень володіння німецькою. Його як і диплом щодо професії слід буде підтвердити для отримання візи.

Згідно з новим законопроектом, при наймі на роботу громадяни Німеччини та інших країн ЄС втратять пріоритет перед іноземцями з країн, що не входять в ЄС. Тобто німецький роботодавець може найняти працівника з України і йому перед цим не треба подавати вакансію в ФРН і ЄС та чекати, поки на неї не відгукнуться.

В офіційному списку професій в Німеччині зараз 62 спеціальності та їх підгрупи. Це на 14 більше, ніж у 2017 році. Уряд залишає за собою право вводити обмеження за професіями, якщо в тих чи інших галузях німецької економіки почнеться спад і будуть звільнення.

аконопроект передбачає, що іноземні фахівці з країн, що не входять в ЄС, зможуть працевлаштуватися в Німеччині після прибуття в країну. Зараз майбутньому трудовому мігранту слід мати до приїзду в ФРН підписаний трудовий договір з німецькою фірмою. За новим законом, ця умова буде не буде обов’язковою, а договір можна буде підписати на місці в ФРН.

Людина, що володіє визнаною у Німеччині кваліфікацією і німецькою мовою, зможе за робочою візою їхати в Німеччину і півроку шукати там роботу. Але протягом цього терміну не матиме права претендувати на отримання будь-якої соціальної допомоги. Вона має довести німецькому консулу, що видає візу, що здатна сама себе утримувати.

Влада ФРН, за новим законом, має намір полегшити процедуру визнання зарубіжних дипломів та інших документів про отримання вищої або професійно-технічної освіти. А також проводити курси німецької мови в країнах, що не входять в ЄС, як то Україна.

Про перелік професій та процедуру отримання підтвердження кваліфікації диплому можна прочитати на сайті Посольства Німеччини в Україні.

«Не очікую буму трудової міграції з України після набуття чинності цього законопроекту. – каже PolUkr.net президент Всеукраїнської Асоціації компаній з міжнародного працевлаштування Василь Воскобойник. – Це пов’язано з мовним бар’єром – іспит на знання німецької мови на рівні В2 (вільний розмовний), а також із вимогою наявності професії, яку слід підтвердити дипломом. Не варто забувати про конкуренцію: закон створить можливості для працевлаштування не тільки для українців, а й жителів інших країн – Росії, Індії, Китаю. У ФРН затребувані 62 спеціальності та їхні підгрупи. Від кваліфікованих будівельників, зварювальників, до токарів, фрезерувальників. Є попит на доглядальниць. На роботу можуть їхати й наші лікарі. Швидше за все, поїде частина тих, хто досі працював у Польщі, у Росії. Буде трохи простіше отримати робочу візу тільки для тих спеціалістів, які потрібні для їхнього ринку праці».

У Німеччині можна більше заробити, але й життя там дорожче

За даними Eurostat, мінімальна зарплата в Німеччині втричі вища, ніж в Польщі. У липні цього року, вона склала 480 євро в Польщі та 1498 євро в Німеччині.

Але життя в Німеччині теж дорожче. Для прикладу, ціни на продукти, за даними Євростат, в Польщі 67,1% від середніх по ЄС, а в Німеччині 101,2% від середніх по ЄС, тобто в Польщі на третину вищі, ніж в Німеччині.

Тож, українці, які шукають заробітків у Німеччині, можуть зіткнутися з кількома труднощами. По-перше, слід буде підтвердити свій диплом. Інакше в Німеччині потрібно буде перенавчатися за свій кошт чи йти на простішу та менш оплачувану роботу. По-друге, для роботи в Німеччині слід підтвердити свою кваліфікацію. По-третє, проживання та продукти харчування в Німеччині дорожчі, ніж у Польщі.

Проте, згідно з опитуванням фірми Work Service серед українських працівників у Польщі, 59% розглядають можливість переїзду до Німеччини після прийняття Закону про імміграцію. За оцінками Союзу підприємців та роботодавців Польщі, якщо з країни виїдуть 500 тисяч українців, то потенційний збиток складе 1,6% ВВП.

Реклама:


Україна - Німеччина

Веземо в усі найбільші міста Німеччини:

Берлін, Гамбург, Мюнхен, Кельн, Франкфурт-на-Майні, Штутгарт, Дюссельдорф, Дортмунд, Ессен, Лейпциг

Berlin, Hamburg, München, Köln, Frankfurt am Main, Stuttgart, Düsseldorf, Dortmund, Essen, Leipzig

Виїзд щотижня, беремо передачі, тел.: (098) 584 00 55 (+Viber)


Потрібно недорого, і швидко в Європу?
Чи з Європи в Україну?

Замов дзвінок через Форму тут >>> або телефонуй:
+ 38(098)584 00 55 (+ Viber)

Без жодних предоплат!

Робота