Переказ грошей з Польщі в Україну. 6 способів

2020.02.11
Переказ грошей з Польщі в Україну. 6 способів

Економічна ситуація в Україні така, що в останні роки українці масово виїжджають на заробітки до сусідньої Польщі, благо візовий режим уже рік як спрощений. І перед більшістю заробітчан постає актуальне питання - як передати свій заробіток в Україну з найменшими втратами?

За даними НБУ за 2017 рік обсяг переказів з Польщі в Україну склав 3,123 млрд. доларів США, а у 2019 році ця цифра збільшилась майже у двічі. Це говорить про стійку тенденцію до зростання. Які ж способи переказу грошей з Польщі використовують українці? Треба відзначити, що до вже звичних варіантів, типу простої передачі готівки через посередника або міжнародних грошових переказів (Western Union, MoneyGram, а також SWIFT), з кожним роком приєднуються все нові гравці цього сегмента ринку (див. таблицю нижче). Воно й не дивно: попит народжує пропозицію. При цьому найчастіше таким новачкам доводиться демпінгувати за ціною, щоб «відкусити» свій шматок від банківського пирога. Але про все по порядку.

Спосіб 1. Класичний. SWIFT-переказ

Довгий час цей спосіб вважався найбільш дешевим серед усіх можливих. Суть його полягає в тому, що банк здійснює переказ через міжнародну банківську систему SWIFT. При цьому і у відправника, і у одержувача повинні бути відкриті рахунки в банках, причому останні повинні мати кореспондентські відносини, що дозволяють здійснити такий переказ. Спосіб досить складний, трудомісткий і нешвидкий. Зате вартість переказу складе в середньому 0,5% від суми платежу, а обмежень по сумі переказу, як правило, немає. Наприклад, в Millenium Bank тариф на SWIFT-переказ складає 0,5%, мінімум 20 злотих, максимум - 125 злотих.

Спосіб 2. Традиційний. Переказ за допомогою систем міжнародних грошових переказів

Йдеться в першу чергу про загальновідомі системи Western Union і MoneyGram. Серед їх переваг безпеку, доступність і порівняльна простота здійснення переказу. Серед недоліків - висока комісія, незважаючи на те, що, наприклад, у Western Union існують спеціальні тарифи в цьому напрямку переказів.

Тарифи на переказ з Польщі в Україну:

Це не єдині системи переказів, що пропонуються до співпраці в банках України. Наприклад, ПриватБанк рекомендує для переказів з Польщі в Україну систему MoneyPolo World, з якою банк співпрацює, а значить, переказ можна отримати в будь-якому відділенні ПриватБанку. Тариф системи становить 1,2%, відправка грошей відбувається через Пошту Польска. Однак на сайті самої системи опція грошових переказів на момент написання статті не працювала, а в додатковій інформації було зазначено, що з 13 липня система припиняє проведення переказів.

Спосіб 3. Простий. Передача готівки через знайомих, друзів, посередників (водії, провідники)

Цей спосіб переказів як і раніше популярний. Але в міру зростання безготівкових платежів незмінно піде в минуле, змусивши забути як страшний сон всі хвилювання, пов'язані з супутніми ризиками. Вартість такого роду послуги - всього 20-30 злотих, однак великі суми таким способом краще не передавати, так як є законодавчі обмеження, а ось гарантій безпеки немає. Зате ніякого держнагляду за переказом не буде.

Спосіб 4. Поштовий. З Пошта Польска в Укрпошту

Цей варіант переказу підійде тим, у кого немає рахунків в банках, або в разі, якщо одержувач переказу в Україні знаходиться у віддаленому населеному пункті, де немає банківських відділень, але є відділення Укрпошти. Вартість переказу складе 1% + 23 злотих. Однак відносно невисокий тариф нівелюється довгим терміном здійснення - 1-5 робочих днів. Максимальна сума переказу становить 4 тис. євро, а максимальна сума виплат в Україні - не більше 150 тис.грн. в день.

Спосіб 5. Логічний. Через польські банки, що мають дочірні банки в Україні.

Здавалося б, що може бути логічніше, ніж запропонувати своїм клієнтам в такому випадку перекази за пільговим тарифом? Свої дочірні банки в Україні мають польські банк РКО Bank Polski (материнський банк - Кредобанк) і Getin Noble Bank (материнський банк - Ідея-банк). 

У першому випадку Кредобанк пропонує одержувачу відкрити в Україні карту в злотих "Złotówka". Тоді переказ грошей через РКО ВР SA в Польщі буде коштувати:

  • без відкриття рахунку в банку: 20 злотих за операцію при сумі переказу до 5000 злотих / 1250 євро включно;
  • з відкритого в банку рахунку: 10 злотих за операцію при сумі переказу до 5000 злотих / 1250 євро включно;
  • при сумі переказу понад 5000 злотих тариф складе 0,25% від суми переказу (мінімум 60 злотих, максимум 200 злотих). При сумі переказу понад 1250 євро тариф складе 60 злотих.

Відкрити такий картковий рахунок можна в злотих або євро за 200 грн. (Відкриття рахунку плюс випуск карти). При цьому поповнення карти здійснюється безкоштовно, зняття на Україні - безкоштовно, зняття в Польщі в банкоматах PKO BP SA - безкоштовно, розрахунки в торгово-сервісній мережі - безкоштовно, комісія за конвертацію валюти - 0% і додається безкоштовний інтернет-банкінг. Тобто разово заплативши 200 грн. , Ви зможете здійснювати регулярні перекази за вказаним вище тарифом.

Спосіб 6. Модний. Компанії-новачки

Отже, ми дісталіся до самого цікавого. За останні роки на арену міжнародніх копійчаних переказів Вийшли молоді, але вже встигли зарекомендуваті себе компанії: PayUkraine, TransferGo, TransferWise, Azimo, Easy Send, PAYSEND та інші.

Для того щоб здійснити переказ, вам необхідно переслати гроші зі своєї картки на рахунок компанії. Потім сервіс «обмінює» валюту за середньоринковим курсом і пов'язує з переказами, що йдуть у зворотному напрямку. Після цього гроші потрапляють на рахунок одержувача. Тобто насправді гроші ніколи не перетинають кордон, вони згортаються із зустрічною операцією з обміну.

Всі перераховані компанії готові запропонувати російськомовний інтерфейс і оптимальні цінові умови для переказів з Польщі в Україну. Дивіться їх тарифи в порівняльній таблиці.

Як можна побачити з даних таблиці, перекази у всіх цих компаніях дешевше, ніж банківські або перекази загальновідомих міжнародних систем. При цьому швидкість проведення платежів не поступається - зазвичай протягом 10 хвилин гроші надходять на карту одержувача (але можливі затримки до 72 годин), а оплатити переклад можна он-лайн навіть зі смартфона і в будь-який зручний вам час. Важливий момент: ще до здійснення переказу користувачі знають обмінний курс, що часто не відомо при банківському переказі.

Недоліки: необхідна наявність банківських рахунків / карт у одержувача і відправника, відносна новизна сервісів обумовлює невисоку довіру до компаній, хоча такі компанії функціонують в повній відповідності з вимогами законодавства країн, де зареєстрований сервіс.

Як підсумок: вибираючи спосіб переказу з Польщі в Україну, перш за все, звертайте увагу на те, як часто у вас виникає необхідність перевести гроші (регулярно або разово), а також на вашу готовність підтвердити легальність перебування на території Польщі і джерело походження коштів. Ну і на рівень фінансова грамотності, звичайно, від якого залежить вміння прорахувати всі нюанси угоди, можливі ризики і правильність користування пропонованими сервісами.

Реклама:


Україна - Польша 

Веземо: Івано-Франківськ - Львів - Замосць - Більськ-Підляський - Люблін - Варшава - Білосток - Августов - Сувалки

(Zamosc - Bielsk Podlaski - Lublin - Warszawa - Białystok - Augustów - Suwałki)

Виїзд - 2...3 рази на тиждень, беремо передачі, тел.: (098) 584 00 55 (+Viber)


Потрібно недорого, і швидко в Європу?
Чи з Європи в Україну?

Замов дзвінок через Форму тут >>> або телефонуй:
+ 38(098)584 00 55 (+ Viber)

Без жодних предоплат!

Робота