Скільки будуть отримувати наші заробітчани у Литві

2020.02.14
Скільки будуть отримувати наші заробітчани у Литві

Нещодавно ВР ратифікувала угоду Кабміну з Литовською республікою про працевлаштування та співробітництво у сфері трудової міграції. Документ дозволить країнам-підписантам ефективніше захищати трудові права своїх громадян.

 

Про те, які можливості відкриває угода для українців, які працюють у Литві, в колонці «Мінфіну» розповів керуючий партнер KAC Group Володимир Гаркуша.

Навіщо наші їдуть до Литви

Кількість українців, які шукають роботу в Литві, «міграційним потоком» назвати важко. Справа навіть не у масштабах (реально там працює близько 15 тис наших заробітчан), а в підґрунті. До Литви не тікають від безперспективного життя «збирати полуницю» хоч де-небудь. З нинішніми темпами зростання зарплат в Україні та рівнем зарплат в Литві це просто безглуздо.

Українські трудові мігранти в більшій мірі бачать своє місце роботи в Литві, як тимчасове, що дозволяє отримати певний досвід: пройти «європейську» адаптацію, підтвердити свою кваліфікацію тощо. І вже потім рухатися далі.

З часом такі трудові мігранти бачать себе, наприклад, у Німеччині чи країнах Скандинавії. Враховуючи таку мотивацію пошуку роботи в Литві, швидше за все, потік трудових мігрантів з України в цю країну буде зростати. А тому захист трудових прав наших співробітників – питання актуальне.

Українців прирівняли до місцевих

Ратифікована парламентом угода (законопроект № 0021) покликана захистити права трудових мігрантів і зменшити масштаби нелегальної роботи. Для наших заробітчан є кілька цікавих новацій. Безумовно корисною буде стаття, що встановлює наступний принцип: заробітна плата, яка виплачується українцям, які працюють в Литві, не може бути нижчою, ніж у громадянина Литви, який виконує аналогічні функції у цього ж роботодавця. Те ж саме стосується і литовців, які працюють в Україні.

Якщо ж у даного роботодавця немає іншого співробітника з місцевою пропискою, який виконує аналогічні функції, діє інший принцип: заробітна плата не може бути нижчою за офіційну середньомісячну зарплату в країні перебування за календарний рік у даному виді економічної діяльності. При цьому зарплата буде нараховуватися у порядку та за умов, прописаних у місцевих законах.

Трудовий договір без сюрпризів

Звичайно, всі трудові відносини повинні бути оформлені офіційно. Крім цього, наші громадяни повинні знати, що при укладенні договору вони мають наступні права:

  • до підписання договору отримати повну і точну інформацію від роботодавця про всі умови і тонкощі цього договору,
  • отримати копію підписаного трудового договору/проекту договору мовою, доступною до розуміння до в'їзду на територію Литви,
  • підтвердити свою згоду з умовами працевлаштування і роботи.

Такий трудовий договір повинен містити в собі конкретизовану наступну інформацію:

  • умови оплати праці,
  • службові обов'язки,
  • місце роботи,
  • тривалість робочого дня/тижня,
  • термін дії договору,
  • порядок припинення договору,
  • порядок оплати витрат на прибуття в країну місця роботи і повернення в країну проживання.

Щодо видачі дозволів на роботу або тимчасових посвідок на проживання — жодних нових правил в угоді не визначається.

Відрядженим заплатять «литовські» зарплати

В Угоді також визначаються обов'язкові умови праці працівників, які відправлені роботодавцем у відрядження у державу — сторону угоди. Так, український роботодавець повинен проінформувати про умови праці співробітника, який направляється у відрядження на територію Литви, територіальний орган Державної інспекції праці при міністерстві соцзахисту та праці Литовської Республіки.

Працівник, який відправляється у відрядження в країну-сторону Угоди для виконання роботи або надання послуг за договором, повинен отримати дозвіл на роботу, а також візу або дозвіл на тимчасове проживання.

Цікавий інший пункт. Умови роботи співробітника української компанії, відправленого у відрядження в Литву, будуть регулюватися законодавством цієї країни. В тому числі це стосується і заробітної плати.

Тобто, якщо український роботодавець відправляє у відрядження свого працівника в Литву, він повинен мати на увазі, що під час цього відрядження він повинен подбати, щоб заробітна плата його співробітника відповідала середньомісячній заробітній платі такого ж фахівця у Литві.

Джерело: www.minfin.com.ua

Реклама:

Потрібно недорого, і швидко в Європу?
Чи з Європи в Україну?

Замов дзвінок через Форму тут >>> або телефонуй:
+ 38(098)584 00 55 (+ Viber)

Без жодних предоплат!

Робота