Естонія, митні правила, що треба знати їдучи в країну

2020.02.15
Естонія, митні правила, що треба знати їдучи в країну

Режим поїздок для громадян України

Режим в’їзду:

  • Безвізовий (до 90 днів протягом 180 днів) – для власників біометричних паспортів громадянина України для виїзду за кордон.
  • Візовий – для власників паспортів громадянина України для виїзду за кордон (крім дипломатичних, службових паспортів України).

Посольство Естонії в Києві: http://www.estemb.kiev.ua/ukr
Документи, необхідні для отримання візи в Естонську Республіку: http://kiiev.vm.ee/ukr/viza/aid-562

 

Митні правила

Пасажир зобов’язаний надати пасажирську декларацію, якщо він має при собі:
– товар некомерційного характеру, вартість якого перевищує неоподатковуваний мінімум у 300 євро, а для авіа- і морських пасажирів – 430 євро, або кількість якого перевищує граничні неоподатковані кількісні норми;
– товар комерційного характеру, вартість якого перевищує 21,98 євро;
– товар та особисті речі, на ввіз і вивіз яких встановлені обмеження.
Пасажир зобов’язаний подати митну декларацію, якщо він має при собі:
– придбаний за межами Європейського Союзу товар, вартість якого перевищує 1000 євро або кількість 1000 кг;
– ввозиться в Естонію в якості товару транспортний засіб.
Оподаткування
Імпортований товар у багажі пассажира, придбаний для особистого користування (крім алкоголю, тютюнових виробів і палива) звільнений від оподаткування митом, податком з обороту і акцизом, якщо загальна вартість його на одну особу не перевищує 300 євро, а для авіа- і морських пасажирів – 430 євро.
Привезений пасажиром товар, що перевищує неоподатковувану податком вартість або кількість, обкладається митом, податком з обороту і акцизом. Якщо вартість оподатковуваних митом товарів не перевищує 700 євро, можна вибирати, чи обкладаються товари:
– митом, згідно єдиної митної тарифікації, по кожному товарному артикулу окремо, або
– митом за єдиною ставкою на всі товари на 2,5%.
Якщо вартість оподатковуваного митом товару перевищує 700 євро або товар ввозиться в державу в комерційних цілях, оподаткування митом за єдиною ставкою в 2,5%.
УВАГА! Єдину ставку мита в 2,5% не застосовують для тютюнових виробів.

Кількісні обмеження для ввозу до Естонії з-за меж Європейського Союзу:
Пасажиру, що прибуває з-за меж Європейського Союзу в Естонію дозволено привозити з собою для особистого користування без обкладення податками тютюнові вироби, алкоголь і моторне паливо в таких кількостях.
Тютюнові вироби (пасажиру повинно бути не менше років 18):
– 40 сигарет * або
– 100 сигарилл * або
– 50 сигар* або
– 50 грамів паливного тютюну * або
– 50 грамів жувального тютюну *.
УВАГА! Позначені (*) кількості дозволено комбінувати з урахуванням, що кожна кількість складає 100% і всього можна привезти до 100%. Приклад комбінування: 20 сигарет (50% від 40) і 25 сигар (50% від 50).
Алкоголь (пасажиру повинно бути не менше років 18):
– вина до 4 літрів (крім ігристого і лікерного);
– пива до 16 літрів;
– 2 літри алкогольних напоїв з вмістом алкоголю до 22% (у тому числі ігристого і лікерного вина) або літр міцних алкогольних напоїв (із вмістом алкоголю понад 22%) *.
УВАГА! Позначені (*) кількості дозволено комбінувати з урахуванням, що кожне кількість складає і всього можна привезти 100% до 100%. Приклад комбінування: 1,5 л напою з вмістом алкоголю до 22% (75% від 2-х літрів) та додатково 0,25 л напою з вмістом алкоголю понад 22% (25% +1 від літра).
Моторне паливо:
– моторне паливо в стандартному паливному баці моторно-транспортного засобу (в тому числі в стандартному видатковому танку і баку водномоторного транспортного засобу) для використання в тому ж моторно-транспортному засобі;
– протягом одного дня при первинному в’їзді в Естонію, окрім палива, що знаходиться в баку, до 10 літрів палива на моторно-транспортне засіб для використання в тому ж моторно-транспортному засобі.


Вибір митного коридору.
На прикордонному пункті, де можливий вибір контрольного коридору, пасажир вибирає зелений / синій коридор, якщо у нього є з собою товар, що не підлягає декларуванню і не перевищує граничні норми.
Червоний коридор пасажир вибирає в тому випадку, якщо у нього з собою:
– підлягає обкладенню податками товар;
– товар, на який накладено обмеження або заборона;
– товар у кількості, що перевищує граничні норми.
Якщо Ви не впевнені, чи вимагає товар у Вашому багажі письмового декларування, вибирайте червоний коридор!
На прикордонному пункті, де немає митних коридорів, пасажиру слід звернутися для оподаткування товару або пред’явлення спеціального дозволу до митного або прикордонного чиновника.

Магазини безмитної торгівлі.
Пасажири, які прибули з-за меж Європейського Союзу, можуть купувати товари в магазинах безмитної торгівлі з поверненням податку з обороту. Продаж з поверненням податку з обороту означає, що в момент продажу до ціни товару додається податок з обороту, який згодом покупцеві повертається. Повернення податку з обороту застосовується, коли вартість придбаного товару разом з податком з обороту перевищує 38,35 євро. У магазині безмитної торгівлі покупцеві видається документ, що підтверджує покупку, який він повинен пред’явити при вибутті з Європейського Союзу на митниці для отримання підтвердження.
Покупець повинен вивезти товар з Європейського Союзу в нерозкритій оригінальній упаковці не пізніше ніж до останнього числа третього місяця, наступного за місяцем покупки.
На вимогу митниці пасажир повинен пред’явити упакований і без ознак відкриття упаковки товар для митного огляду.
Починаючи з травня 2010 року, готівкові гроші в розмірі 10 000 євро, привезені до Європейського Союзу або з Європейського Союзу, слід декларувати і в тому випадку, якщо для транспортування готівки застосовується послуга з перевезення. Дотепер обов’язок декларування був покладений лише на фізичну особу при перетині кордону.
Якщо фізична особа, що в’їжджає в Європейський Союз або виїжджає з Європейського Союзу, має при собі готівку в розмірі 10 000 євро або більше, то вона зобов’язана подати декларацію про готівку. Цей обов’язок встановлений постановою Європейського парламенту та Ради Європи (ЄС) № 1889/2005 щодо перевірки готівки, що ввозиться в співтовариство або вивозиться зі спільноти, починаючи з 15 червня 2007 р.
З травня 2010 року з набранням чинності ст.481 Закону про митницю та постанови Міністра фінансів № 24 від 31 березня 2010 року “Порядок декларування готівки, форма для декларування готівкових грошей та інструкція з її заповненню” (2010 RTL, 18, 320) додається обов’язок декларувати готівкові гроші і в тому випадку, якщо для транспортування готівки застосовується послуга з перевезення. В цьому випадку декларацію про готівку при ввезенні готівкових грошей представляє одержувач, а при вивезенні – відправник.
Таким чином, обов’язок декларування готівкових грошей існує як у фізичної, так і у юридичної особи, яка переправляє готівкові гроші в розмірі 10 000 євро або більше в Європейський Союз або з Європейського Союзу.


Підлягають декларуванню готівкові гроші:
– наявні в обігу в якості платіжного засобу банкноти (паперові гроші) і монети;
– чеки, в т. ч. дорожні чеки;
– боргові розписки;
– грошові картки;
– акції.
Форми декларації доступні на сайті Податково-митного департаменту Естонії. Для використання форм їх потрібно роздрукувати і заповнити, або роздрукувати, заздалегідь заповнивши на екрані. Форми можна отримати і в ході здійснення митних формальностей у співробітника митниці.
Для отримання більш детальної інформації щодо митних правил Естонії пропонуємо звертатися до Митно-Податкового Департаменту Естонії: (+372) 8800814, ел.пошта: tolliinfo_emta.ee.

 

Фітосанітарні правила

Рослини, тварини і продукти рослинного походження повинні бути пред’явлені чиновникам карантинної служби. Домашні тварини повинні мати довідку про щеплення, а також медичну довідку, видану не раніше ніж за 10 днів до від’їзду. Додаткову інформацію можна отримати на сайті Міністерства сільського господарства Естонії www.agri.ee або МВС країни www.mfa.ee.

 

Подорожі автомобілем

В Естонії є дійсними водійські посвідчення, які були видані в державах-учасницях Конвенції про дорожній рух 1968 року відповідно до зазначеної конвенції.
Частиною 6 статті 99 Закону “Про дорожній рух” встановлено, що водійські посвідчення осіб, які переїхали в Естонію для постійного проживання, зазначені в пункті 2 частини 1 цієї статті, є дійсними протягом 12 місяців з дня переїзду в Естонію для постійного проживання, їх заміна на естонські водійські посвідчення проводиться без складання іспитів. Посвідчення водія, які підлягають заміні здаються в Департамент шосейних доріг. Якщо заміна водійського посвідчення не здійснювалася протягом п’яти років з дня закінчення зазначеного в ньому терміну дії, то заміна водійського посвідчення на естонське водійське посвідчення проводиться після успішної здачі іспитів зі знання теорії та практики водіння. Департамент шосейних доріг має право вимагати міжнародне посвідчення водія або офіційний переклад водійського посвідчення.
Особи, які постійно мешкають за межами Європейського Союзу можуть здійснювати тимчасове ввезення моторних транспортних засобів до Естонії. Тимчасово можна ввозити до Естонії транспортні засоби, які попередньо внесені до відповідного регістру будь-якої держави, що не входить до складу Європейського Союзу.
Для тимчасового ввезення моторного транспортного засобу, необхідно звернутися до митної установи за місцем проживання або перебування для отримання тимчасового дозволу на реєстрацію. Щодо тимчасово ввезеного моторного транспортного засобу подається митна декларація.
Моторний транспортний засіб може бути тимчасово ввезено на строк до двох років, але не більше строку, зазначеного в дозволі на проживання.
У разі тимчасового ввезення моторний транспортний засіб звільняється від митних платежів на імпорт, однак митниця може зажадати надання гарантії в розмірі ввізних платежів для забезпечення реімпорту моторного транспортного засобу.
Арендувати автомобіль в Естонії можливо швидко та досить зручно. На території країни працює розвинена мережа компаній, які надають таку послугу.

Потрібно недорого, і швидко в Європу?
Чи з Європи в Україну?

Замов дзвінок через Форму тут >>> або телефонуй:
+ 38(098)584 00 55 (+ Viber)

Без жодних предоплат!

Робота