Покупки в Duty Free: все, що потрібно знати

2020.07.16
Покупки в Duty Free: все, що потрібно знати

Чи знаєте ви, що ціни в дьюті-фрі далеко не завжди нижче магазинних у вашому місті? А ще є такі товари, які взагалі нерозумно купувати в магазинах безмитної торгівлі. Однак є багато речей на яких можна пристойно зекономити. У статтті ви отримаєте відповіді на найпопулярніші питання і отримаєте лайфхаки по шопінгу в аеропортах.

Дьюті-фрі - що це таке?

Для початку розберемося з тим, що ж таке Duty Free. Якщо коротко, це магазини, де продаються товари, в ціну яких не включені різні акцизи, мита і ПДВ. Важлива умова: покупки повинні бути вивезені з території країни. Найчастіше точки продажів розташовані на пропускних пунктах (аеропорти, вокзали, наземні державні кордони).

Де знаходяться магазини Duty Free?

Кращі магазини безмитної торгівлі завжди розташовані в зоні вильоту (при транзиті ви також можете ними скористатися). Це місце, куди ви потрапляєте після проходження паспортного контролю. У деяких аеропортах невеликі відділи Duty Free є в залах реєстрації і в зоні прильоту. Однак асортимент в них більш скромний.

Дізнатись вартість та умови доїзду до певної країни Європи можна тут >>>

Дьюті-фрі до контролю: помилки туристів

Якщо ви купуєте воду або алкоголь в магазині безмитної торгівлі до проходження контролю, у вас її все одно заберуть. Наприклад, в Міжнародному аеропорту Куала-Лумпур дьюті-фрі є і до, і після особистого огляду. Туристам, які поквапилися з покупками, доводиться залишати пляшки на контрольній стрічці за настійливою рекомендацією персоналу.

У посадкову зону заборонено проносити рідину об'ємом понад 100 мл. Це правило працює навіть в тому випадку, якщо ви купили її тільки що і зберегли чек. Так що з рідинами будьте уважнішими. У ручну поклажу можна брати тільки те, що куплено в зоні вильоту. Так що радимо завжди вибирати шопінг саме в цих дьюті-фрі - він кращий за всіма параметрами.

Чи вигідний чи шопінг в Duty Free?

Відразу розчаруємо: ціни на більшість товарів в дьюті-фрі не відрізняються або практично не відрізняються від міськіх. Більш того, іноді навіть бувають завищеними. Чому це так?

Так, Duty Free - це магазини безмітної торгівлі, але продавці часто не звільняються від усіх податків. Вони платять податок на прибуток, транспортний податок, відрахування на зарплати співробітніків и т.д.
Кожен продавець оплачує оренду приміщення. Ціни в дьюті-фрі залежать і від цього. Ось чому шопінг в аеропортах Турції вігідніший, ніж, наприклад, в Італії.
Зниженя загальної податкової ставки не пропорційно зниженю ціни на товари. Якщо продавця звільнили, наприклад, від 12-відсоткового мита, він не зобов'язаний скидати ціну на ті ж 12%.

Однак при розумному підході шопінг в дьюті-фрі может буті дійсно вігіднім. Головне - знати, що можна купувати, а від чого краще відмовитися.

Що вигідно купувати в дьюті-фрі?

Не всі туристи знають, що ціни на товари в аеропортах сильно залежать від географії. Наприклад, один і той же флакон духів, вироблених у Франції, буде коштувати умовні 100 доларів при замовленні з офіційного сайту бренду. Додайте сюди кешбек, який в середньому повертає близько 5% з покупок парфуму (сподіваємося, ви цим користуєтеся).

У місті ціна на ті ж духи буде коливатися в межах $ 110-130 (в залежності від класу магазину, акцій, знижок і т.д.). У дьюті-фрі в аеропортах Франції ви купите його за $ 90-95, в ОАЕ - вже за $ 130, а в Таїланді - за всі 150. Так може бути з будь-яким товаром.

Ось вам кілька лайфхаків по грамотним покупкам в Duty Free:

техніку і електроніку вигідніше купувати в аеропортах Південно-Східної Азії (особливо в Південній Кореї, Китаї і США)

кращі ціни на брендову парфумерію і косметику в дьюті-фрі Східної Європи, трохи вище - в Західній Європі;

одяг і аксесуари класу «люкс» завжди коштують дешевше на батьківщині виробника: тобто кращі ціни на товари світових будинків моди - в Європі (приємний бонус для шопоголіків: в аеропортах завжди є речі з останніх колекцій брендів);

кращий ювелірний шопінг - в аеропортах арабських країн;

алкоголь і сигарети вигідно купувати практично в будь-яких аеропортах (виняток - мусульманські країни, де ціни на спиртне традиційно високі).

Ціни на алкоголь в дьюті-фрі майже завжди нижче місцевих на 20-30%. Крім того, в магазинах безмитної торгівлі часто проходять акції.

Що невигідно купувати в Duty Free?

Є кілька категорій товарів, які найкраще купити всередині країни, а не в магазинах безмитної торгівлі. Багато що залежить і від географії, а також від цінової політики бренду.

За що ви переплачуєте в дьюті-фрі:

Сувеніри. Товари з символікою країни і традиційні сувеніри в Duty Free завжди коштують дорожче, ніж усередині країни. Воно й зрозуміло: не встиг подумати про подарунки заздалегідь - плати. Ціни на окремі категорії товарів піднімаються часом до 30-50%, а іноді і того вище.

Продукти. Ціни на популярні продукти в дьюті-фрі, як правило, завжди більше місцевих на 5-10%. Іноді ще вище. Цінова політика на місцеву продукцію будується за принципом сувенірної: не купив в місті - плати.

Наприклад, традиційні чіпси з дуріана в супермаркеті Пхукета будуть коштувати 120 бат, в дьюті-фрі упаковка того ж обсягу обійдеться в 180 бат. Або, скажімо, набір консервів кислої капусти і сосисок в Мюнхені - 5-6 євро, а в аеропорту - 10 євро.

Товари в дорогу. Зручна подушка, плед, маска для сну ... Краще подбайте про це заздалегідь. Брендові чи ні - вони в магазинах безмитної торгівлі завжди дорогі. Валізи, до речі, теж.

Іграшки. Хитрі продавці знають, що батьки рідко відмовляють дітям. Ось чому іграшки в дьюті-фрі завжди коштують дорожче, ніж в містах.

Місцева продукція. Навіть якщо щось складно назвати сувеніром, але товар вироблений всередині країни, з якої ви летите, він, як правило, буде коштувати дорожче, ніж в місті. Виняток - бренди.

Пояснимо на прикладі. Порівняємо два товари.

Перший - туалетна вода від французького виробника Lancome. Вона брендова і продається майже у всіх аеропортах світу. Найвигідніше купувати її у французьких дьюті-фрі. Тут вона буде коштувати дешевше, ніж в магазинах європейських міст.

Другий товар - туалетна вода від єгипетського Chabrawichi Nefertiti. У Єгипті цей бренд популярний, а за його межами - не дуже. На полицях світових дьюті-фрі даний товар не знайдеш. Це означає, що продукт можна віднести до «місцевого». Значить ціна на нього буде нижча в країні, а не в аеропорту.

У цих правил, звичайно, бувають винятки. Однак найчастіше магазини безмитної торгівлі працюють саме за такими принципами.

Які товари продаються тільки в дьюті-фрі?

Магазини безмитної торгівлі варто любити не стільки за ціни, скільки за асортимент продукції. Майже в кожній категорії можна знайти унікальні товари.

Косметика і парфуми:

  • лімітовані колекції, які складно знайти всередині більшості країн;
  • набори мініатюр кращих продуктів бренду (5 ароматів духів, 3 помади-бестселера і т.д.);
  • подарункові набори (духи + дезодорант з тим же запахом, набір продуктів + ​​косметичка і т.д.)
  • флакони духів збільшеного обсягу, розширені косметичні палетки;
  • парфуми у флаконах, що підходять для перевезення в літаках.

продукти:

  • лімітовані смаки;
  • незвичайні упаковки (до свята, у вигляді іграшок);
  • дуже великі упаковки (5 кг цукерок, каністра оливкового масла і т.д.);
  • розширені лінійки алкоголю (незвичайну продукцію ряду алкогольних брендів важко знайти в звичайних магазинах, а в дьюті-фрі вони зазвичай в наявності).

Одяг, аксесуари:

  • лімітовані і нові колекції;
  • набори аксесуарів (окуляри + чохол, сережки + браслет);
  • лінійки різних «люксових» брендів в одному магазині.

Загалом ідея зрозуміла. Шопінг в магазинах безмитної торгівлі в аеропортах хоч і не завжди вигідний, зате цікавий. У дьюті-фрі завжди можна знайти відмінні подарунки близьким.

Міфи і секрети Duty Free

Ціни і асортимент обговорили. Тепер розвінчаємо ще кілька міфів про покупках в дьюті-фрі.

Якість товарів в Duty Free краще, ніж в місті

Насправді часто буває так, що товар з виробництва везуть спочатку в міські магазини, а вже звідти - в аеропортові дьюті-фрі. Тобто постачальник і транспортна компанія часто одні й ті ж.

Зате в Duty Free точно немає підробок. А в немережевих магазинчиках або на ринках в ряді міст вони часом зустрічаються.

Всі продавці - професіонали

Дуже часто в Duty Free працюють продавці, які просто живуть поруч з аеропортом. Або ті, що не змогли зробити кар'єру в офіційних магазинах тих чи інших брендів. Знаєте, наскільки високі вимоги до зовнішнього вигляду і кваліфікації представників того ж Armani в міських бутиках? В аеропортах з цим не так строго. До речі, зарплати у співробітників дьюті-фрі незавидні, а постійної клієнтури немає - тому часто там зарплати навіть нижчі ніж у магазинах міста аеропорту.

Якщо товар іноземний - він поступив з країни виробника

Як ми вже сказали, товари в дьюті-фрі можуть не відрізнятися від міських. Думаєте, вантаж з Італії розумніше вивантажити в аеропорту, а потім вже розвозити далі? Може воно і так, але на ділі сценарій інший.

Наприклад, компанія Dior відправила товар в Київ. Його не залишать в дьюті-фрі, а відправлять на митницю. Потім офіційний дистриб'ютор компанії забере продукцію. А вже потім розподілить товар по магазинах в місті і дьюті-фрі. Відповідно, вартість товару буде не «від виробника». Остаточну ціну вже сформують в Україні. А в дьюті-фрі з неї знімуть наш стандартний ПДВ. Це ще раз пояснює, чому багато товарів в магазинах безмитної торгівлі коштують дорого.

Розплачуватися в Duty Free завжди вигідніше в національній валюті країни

Якщо ви летите з держави із забороною на вивезення місцевих грошей, оплачуйте покупки в євро або доларах. Конвертація рубля завжди самий невигідний. З карти же можуть утримати комісію.

І ще один маленький лайфхак: скористайтеся сайтами магазинів дьюті-фрі

Майже кожен аеропорт подбав про це. Так ви заздалегідь зможете продумати покупки і порівняти ціни на товари в магазинах безмитної торгівлі з міськими.

 

Потрібно недорого, і швидко в Європу?
Чи з Європи в Україну?

Замов дзвінок через Форму тут >>> або телефонуй:
+ 38(098)584 00 55 (+ Viber)

Без жодних предоплат!

Робота