Робота в Німеччині за польською візою, що треба знати?

2020.07.17
Робота в Німеччині за польською візою, що треба знати?

Чи можливе легальне працевлаштування в Німеччині по польській візі? Не секрет, що оформити польську візу простіше ніж візу будь якої іншої країни із Європейського Союзу, тому заробітчани шукають привабливі варіанти оминути складний процес отримання німецької робочої візи.

За загальним правилом робоча віза будь-якої країни Євросоюзу не надає можливості працювати в будь якій з них. Тобто, якщо ви отримаєте польську робочу візу, а працюватимете не в Польщі, це буде порушенням законодавства. Так, по польській робочій візі, можна відвідати інші країни ЄС, але така віза не дає права на офіційне працевлаштування в інших державах Євросоюзу. Отож, польське законодавство не дає можливості працевлаштуватись в Німеччині за робочою візою Польщі. Тобто відкривши польську робочу візу слід працювати в Польщі, Але є декілька але…

Підприємства з однієї держави ЄС мають право делегувати своїх працівників на територію інших країн у зв’язку з виробничою необхідністю.

Наприклад, оформлення наших громадян, які мають польську візу, відбувається, по відрядженню (від польської фірми на практику). Для оформлення на роботу потрібна польська робоча віза (з терміном не менше трьох місяців, або біометричний паспорт (не менше 90 днів). Знання мови не обов’язкове, достатньо спілкуватись російською, іноді – українською  і знати букви латинського алфавіту.

Дізнатись вартість та умови доїзду до певної країни Європи можна тут >>>

Якщо вас цікавить робота в Німеччині за польською робочою візою –варто пошукати транснаціональну корпорацію, яка здійснює діяльність і в Польщі, і в Німеччині одночасно. Це зручно для бізнесу - відправляти персонал з однієї філії в іншу на кілька місяців, минаючи кордони.

Чи можна працювати в Німеччині по польській візі?

Як зазначено вище, незважаючи на Шенгенську зону, будь-яка національна віза дає прямий дозвіл на працевлаштування тільки в країні, яка її видала. Так написано в законах, так зазначено в правилах і нормах. Здавалося б, на цьому можна ставити крапку, але глобалізація сьогодні зробила крок далеко вперед, і комерційні компанії давно вийшли за межі національних держав.

У таких міжнародних компаніях, що мають філії в Польщі та Німеччині або пов’язаних один з одним відповідними договорами і можливо офіційне працевлаштування.

При цьому строки такої роботи обмежені! Перевищення допустимих термінів є грубим порушенням закону і може призвести до депортації і довготривалої заборони на в’їзд в Шенгенську зону з будь-якими цілями.

Процедура легалізації праці для українців

В цілому послідовність кроків виглядає так:

  • Працевлаштування в польську компанію, що має філію в Німеччині або договір з німецькою фірмою про надання послуг (або, як варіант, реєстрація своєї компанії і укладення договору з німцями).
  • Отримання робочої / воєводської візи або Карти Побиту в Польщі.
  • Оформлення роботодавцем відрядження до Німеччини.
  • Реєстрація працівника в німецькому посольстві – отримання Van der Elst Visa (докладніше нижче).
  • Робота в Німеччині.

Скільки можна працювати офіційно?

Термін такої роботи обмежений законом і становить 3 місяці на півріччя. Однак у власників Воєводської візи є можливість збільшити перебування в Німеччині вдвічі.

За національною візою D 05

За польською робочою візою можна працювати тільки три місяці. Через піврічне перебування інших варіантів не існує.

За Воєводською візою

Офіційно і за цим типом дозволу можна працювати на німецькій території тільки три місяці. Але у Воєводській візи відсутні будь-які коридори, тому законний і варіант продовження роботи.

Для цього працівник повинен покинути Німеччину не пізніше ніж через три місяці від початку робіт, отримати у польського роботодавця нові документи про відрядження, нову візу Ван Дер Елста і повернутися до Німеччини для продовження робіт.

Закон однозначно говорить, що для відрядження від польської фірми в Німеччину працівник повинен відпрацювати на підприємстві мінімум рік. Існує думка, що дані терміни ніхто не перевіряє і можна їхати через місяць.

Практика показує, що в більшості випадків це відповідає дійсності, однак, відповідальність при виявленні цього факту лежить і на роботодавцеві, і на працівникові.

Терміни відрядження по Карті Побиту

Карта Побиту дає можливість довгострокового перебування в Польщі. Процедура офіційного працевлаштування за нею аналогічна роботі по Воєводській візі.

Потрібно недорого, і швидко в Європу?
Чи з Європи в Україну?

Замов дзвінок через Форму тут >>> або телефонуй:
+ 38(098)584 00 55 (+ Viber)

Без жодних предоплат!

Робота