На які вакансії можуть розраховувати українці в Польщі?

2020.07.17
На які вакансії можуть розраховувати українці в Польщі?

Польща потрапила під вплив Коронавірусної кризи так само, як і весь світ. Однак деякі галузі польської економіки все ж відчувають себе набагато впевненіше інших. На підставі досліджень ринку праці в Польщі Аналітичний центр компанії з міжнародного працевлаштування Gremi Personal розповів, де українців будуть раді бачити вже в цьому році.

Найвища затребуваність в працівниках зараз існує в харчовій промисловості, логістики, на виробництві побутової техніки і в деревообробній галузі. Прогнозується, що до кінця поточного року в Польщі будуть пропонуватися вакансії для українців в такому процентному співвідношенні:

- харчова промисловість - 38%

- логістика - 17%

- деревообробка і меблева промисловість - 15%

- будівництво - 11%

- виробництво побутової техніки -10%

- сезонні сільськогосподарські роботи - 10%

- ресторанний і готельний бізнес (HoReCa) - 5%.

Дізнатись вартість та умови доїзду до певної країни Європи можна тут >>>

Харчова промисловість

Багато продовольчих компанії відзначили, що на початку епідемії у них були рекордні продажі. Ця тенденція продовжилася і в період великодніх свят - попит на продукти харчування був дуже високий. Зараз компанії вже почали підготовку до різдвяних свят.

В цілому виробництво окремих продуктів харчування тривалого терміну зберігання (консерви, крупи, борошно і т.д.) зросла майже на 200%, повідомляє Головне статистичне управління Польщі. Особливо потребують робочої сили рибозаводи, курячі фабрики, фабрики по виробництву солодощів - попит на працівників є зараз, влітку, а також повинен зберегтися і восени.

Логістика

Високий попит на працівників в цій сфері пов'язаний з тим, що в період карантину багато компаній і споживачі перейшли в онлайн-формат, замовляючи продукти та інші необхідні речі через інтернет з доставкою додому. Це породило високий попит на кур'єрів, фахівців з логістики та складських робітників.

Меблева і деревообробна промисловість

З початку карантину поляки почали активно скуповувати дешеві меблі вітчизняного виробництва. Такий попит створив необхідність залучення до виробництва додаткової робочої сили. Фахівці стверджують, що навіть в умовах кризи у цій галузі тепер з'явилися всі шанси вийти в нуль, а не стати однією з збиткових сфер економіки, як це прогнозувалося на початку карантину.

Будівництво

Ця сфера завжди була досить стабільною, виходячи з кількості вакансій для працівників з України. Економічна криза не оминула й галузь будівництва, але в підсумку "зачепив" її набагато менше, ніж промисловість, відзначають аналітики. Крім того, будівництва в Польщі фінансуються не тільки за рахунок держави, а й за допомогою інвестицій ЄС, що сприяє зміцненню і розвитку сфери.

Виробництво побутової техніки

На думку експертів, тут спостерігається ефект "відкладеного попиту", коли люди, які не мали можливості купувати техніку при загостренні кризи на початку карантину, тепер "наздоганяють згаяне" і купують необхідні їм речі. До карантину польське виробництво побутової техніки було більше орієнтоване на експорт, проте зараз ситуація може змінитися. Вітчизняна техніка дешевше, тому її конкурентоспроможність може зрости, переконані польські виробники.

Сільськогосподарський сектор

Попит на роботу в сільському господарстві завжди сезонний і в житті українці вже почали повертатися до Польщі для роботи на полях. Але, відзначають рекрутери, працівників в цьому напрямку все одно ще не вистачає. Зараз найбільше вакансій є для працівників з прибирання овочів, полуниці та інших ягід, а трохи пізніше потрібно буде збирати яблука.

Готелі та ресторани

Цей бізнес поніс під час карантину найбільших втрат, але поступово ситуація починає вирівнюватися і у нього. У зв'язку з певними складнощами з поїздками за кордон поляки стали більше подорожувати по власній країні. Свого роду туристичний бум вже відбувся в червні, зараз польський ринок праці активно потребує працівників готелів, гостьових будинків, пунктів прокату, кафе і ресторанів.

Потрібно недорого, і швидко в Європу?
Чи з Європи в Україну?

Замов дзвінок через Форму тут >>> або телефонуй:
+ 38(098)584 00 55 (+ Viber)

Без жодних предоплат!

Робота