Робота в Литві для українців, зарплати зростають, влаштуватись стало легше

2020.02.04
Робота в Литві для українців, зарплати зростають, влаштуватись стало легше

Прибалтійські роботодавці краще ставляться до наших працівників, ніж польські, але на них все одно скаржаться

З липня 2019 року Литва спростила процедуру працевлаштування для іноземної робочої сили. Згідно зі свіжими змін в литовський закон про міграції, місцевим підприємцям буде легше залучати до роботи працівників з інших країн. Нашим трудягам також стане легше відправиться в країну. Хоча ризики теж залишаться.

 

Що змінилося:

1. Литовські роботодавці більше не повинні запитувати дозвіл у міграційної служби на працевлаштування іноземців.
2. Запрошення для працівників-іноземців оформляються безкоштовно, і їх кількість не обмежена. Процедури, пов'язані з підтвердженням запрошення, будуть автоматизовані.
3. Роботодавець повинен буде надати лист про те, що він подбати про всі потреби працівника по приїзду. Раніше було потрібно отримувати окрему папірець від власника житла, де планував розміститися приїжджий.
4. Іноземного працівника можна працевлаштувати по довгостроковій робочій візі без оформлення дозволу на проживання, якого чекають кілька місяців.
5. Робочу візу можна отримати всього за місяць (це дешевше і вимагає менше документів).

 

Скільки коштують документи в Литву

Вид на проживання в Литві коштує € 88 (держмито), плюс отримання id-карти - ще € 30.
На отримання довгострокової робочої візи категорії D потрібно буде сплатити тільки накладні витрати на ксерокопії, фотографії та збір в консульстві.
За річну візу візьмуть € 60, за піврічну - € 35 євро.

 

Які фахівці потрібні в Литві

У Литві, як і в багатьох інших країнах ЄС, гостро не вистачає робочих рук, кажуть експерти. Тому литовські влади і перейнялися лібералізацією трудового законодавства. Особливо гостро литовським роботодавцям не вистачає робочих в таких галузях:

  • будівництво
  • сільське господарство
  • готельний та ресторанний бізнес

Перевалочний пункт

Платять в Литві приблизно стільки ж, скільки і в Польщі. Від $ 3-3,5 за годину. Але на відміну від поляків, литовські роботодавці більш прихильні до наших робочим. Проте, прибалтійська країна сильно запізнилася зі спрощенням трудового законодавства. Тому сильного перетікання наших працівників в цю країну експерти не прогнозують.

До того ж, говорять експерти, Литву будуть частіше використовувати як «перевалочний пункт». Щоб їхати звідси працювати в інші, більш розвинені економічно країни.

Заробітчани будуть застосовувати в Литві ту ж схему, що і в Польщі, де вони нібито оформляються на роботу за місцем, а потім їдуть «у відрядження» від цих організацій далі в ЄС. Зокрема, з Литви будуть їздити в Скандинавські країни, де платять на порядок краще. Наприклад, в Норвегію чи Фінляндію

Реклама:

Потрібно недорого, і швидко в Європу?
Чи з Європи в Україну?

Замов дзвінок через Форму тут >>> або телефонуй:
+ 38(098)584 00 55 (+ Viber)

Без жодних предоплат!

Робота