Що треба знати про ZUS у Польші

2020.02.20
Що треба знати про ZUS у Польші

Страхування в Державній страховій компанії (польська скорочена назва – ZUS) надає змогу покрити усі витрати на лікування, візити до лікарні та заклади охорони здоров’я, аналізи та діагностику. Тобто на усі види медичних послуг, а також тих, які пов’язані з системою охорони здоров’я, Ви будете мати страховку. Це означає компенсацію витрат у разі чого.

Страхування є однаковим як для громадян Польщі, так і для іноземців. При цьому воно не відрізняється не дивлячись і на те, чи страхування добровільне, чи примусове.

Добровільне медичне страхування – це хороший спосіб оберегти себе від нещасних випадків та непередбачуваних ситуацій. Тим паче, що в Польщі є можливість фінансування страхування з державних коштів. Це робиться через подачу заяви у спеціальне відділення служби NFZ. Звичайно, звернутися за такою допомогою можуть далеко не всі, але є лиця, яким це доступно. До них входять:

  • іноземні громадяни, які в даний час знаходяться у Польщі у зв’язку з тим, що мають:
  1. робочу візу та місце роботи
  2. дозвіл на тимчасовий або сталий побут
  3. дозвіл в якості довгострокового резидента ЄС
  4. статус біженця
  • студенти та аспіранти з інших країн, які знаходяться на стажуванні
  • послушники та послушниці, ті, хто закінчив духовні або теологічні семінарії, а також ті, що виступають членами монаших орденів
  • лиця, котрі проходять адаптаційний стаж
  • ті, хто на даний час навчаються на курсах польської мови

До речі, є можливість «дописати» до такого типу страхування і своїх родичів. Для цього просто вказуються усі особи, на які буде розповсюджуватись ваш страховий поліс.

Якщо Ви плануєте оформити безкоштовне медичне страхування на добровільних засадах, то потрібно прийти у відділення NFZ, де необхідно буде заповнити відповідну форму. Якщо раніше у Вас було якесь інше медичне страхування, то потрібно додати й ці документи. Окрім заяви, подаються також документі, що підтверджують:

  • факт вашого проживання у Польщі
  • ваше навчання у конкретному навчальному закладі

Після того, як Ви підпишете договір потрібно буде сповістити по це службу ZZA. Тут же в умови страхування вписуються й інші члени родини.

Страховий поліс входить в дію з моменту підписання договору і є дійсним згідно умов. Проте при несплаті внесків хоча б один місяць, страховка закінчується раніше. У такому випадку поліс буде дійсним ще лише місяць після того, як Ви перестаєте платити щомісячні внески.

По договору, особа зобов’язується платити щомісячні внески в зазначеному розмірі до 15 числа наступного місяця. Оплата проходить в режимі нарахування грошей за попередній місяць. Тобто, наприклад, у жовтні Ви платите за вересень і так далі.

Слід враховувати, що внесок може коливатися щоквартально. Тому необхідно слідкувати за змінами, аби не залишитися без страховки. Крім того, на розмір щомісячної плати впливає і категорія, до якої відноситься іноземець. Так, якщо Ви студент, аспірант, належите до манаших орденів або ж навчаєтесь на курсах польської, ця сума буде становити майже 47 злотих на місяць. А от якщо Ви в Польщі по роботі або на адаптаційному стажі, то внесок значно виростає, до майже 350 злотих.

Важливим нюансом, який допоможе вам зекономити гроші, являється реєстрація у ряди власників страхового полісу на початку місяця. Так вам не прийдеться платити за той попередній період, який Ви були без страховки, але який входить у місячний термін для внеску.

Крім того, необхідно розуміти, що можуть бути додаткові витрати. Наприклад, якщо внески не сплачувались протягом якогось періоду (за відсутностю страхового полісу, перерви у страхуванні), то особа може бути змушена внести оплату одноразового характеру, щоб погасити «заборгованість». У деяких випадках Ви можете відмовитись від оплати такого внеску. Не може вимагатися така оплата й у випадку, якщо Ви студент, аспірант, представник монаших общин, навчаєтесь на курсах польської мови або проходите стажування.

Потрібно недорого, і швидко в Європу?
Чи з Європи в Україну?

Замов дзвінок через Форму тут >>> або телефонуй:
+ 38(098)584 00 55 (+ Viber)

Без жодних предоплат!

Робота