Середні зарплати в Італії у 2020 році: що платять італійцям а що українцям

2020.08.12
Середні зарплати в Італії у 2020 році: що платять італійцям а що українцям

Інтерес іноземців до Італії в більшості випадків не виходить за рамки відвідування стародавніх історичних пам’яток або сучасних модних бутіків. Але є й ті, хто надовго вирішує переїхати жити та працювати в цю країну. У таких ситуаціях потрібно максимально точно уявляти собі, на яку роботу може розраховувати приїжджий і яка зарплата чекає на перших порах у 2020 році.

Зайнятість населення в Італії

Самі італійці ніколи не ставили собі в заслугу надмірне захоплення трудовими обов’язками – продуктивність праці тут одна з найнижчих в Євросоюзі. Не сприяє її підвищенню і досить високий рівень безробіття. На кінець 2019 року її показник так і не опускався нижче 10%, у грудні статистики зафіксували рівень безробіття.

Відсоток тих, хто шукає роботу на півночі Італії складає 7,7% проти майже 19% на півдні. Такий географічний поділ помітно також і в плані галузей економіки: на півночі переважно промислові підприємства коли на півдні основна галузь – сільське господарство.

Основними галузями економіки в Італії вважаються:

  • туризм: екскурсійний, пляжний відпочинок, організація обслуговування, торгівля і громадське харчування для приїжджих
  • промисловість: в основному виробництво одягу, взуття, а також збірка автомобілів та мотоциклів
  • сільське господарство: вирощування винограду, зернових, кукурудзи, оливок, тютюну, фруктів та овочів
  • робота в державному секторі

Розмір мінімальної оплати праці в Італії

На відміну від України, італійські закони не схвалюють нормативного обмеження мінімальної зарплати. Але в Італії набагато більш вагому роль відіграють профспілки, які дійсно відстоюють інтереси працюючого населення. Оскільки мінімальна оплата праці в Італії не регламентується законом, можна говорити лише про те, в яких випадках найманий персонал отримує за свою працю менше всього:

  • територіальний поділ – найнижчі зарплати в Калабрії (трохи більше 23 800 євро / на рік), і трохи вище в Молізе і Базиліка ті (не більше 24 760 євро / на рік)
  • за професіями – традиційно робітничі спеціальності оплачуються нижче інших (близько 25 700 євро / на рік)
  • за хедерною ознакою – часто жінки отримують менше чоловіків на тих же посадах (трохи більше 27 000 євро / на рік), у середньому по карїні зарплати жінок нижчі на 20%
  • по галузях економіки – нижнє місце в рейтингу займає сільське господарство (близько 23 000 євро / на рік)

Середні показники по Італії

В останні роки середня зарплата в Італії зростає, хоч і невеликими темпами. Усереднений показних доходу наблизився до 29 309 євро / на рік (+ 2,1% в порівнянні з 2017 роком). Простою арифметичною дією не варто визначати середньомісячну зарплатню італійця, тому, що сума у 29 309 євро включає в себе і мізерні заробітки різноробочих так і менеджерів та керівників вищої ланки, які у великих італійських компаніях можуть отримувати зарплати і у десятки тисяч євро на місяць. Крім того, в італійських компаніях заведено платити працівникам не тільки тринадцяту зарплату: законодавство дозволяє виплачувати до 16 зарплат за 12 місяців. Реальний дохід більшості італійців знаходиться в межах 1300 – 1500 євро на місяць.

Різниця в зарплатах італійців та мігрантів в залежності від галузі

Значущість і частка окремої галузі у формуванні ВВП країни ніяк не впливає на те, якою буде заробітна плата в Італії для місцевих або мігрантів

Найперспективніший сектор – державний, але для працевлаштування в цій сфері потрібно бути громадянином країни, мати диплом або про отримання освіти в Італії або у визнаному ЄС навчальному закладі ну і звичайно, досконало знати мову. Приїжджим розраховувати на роботу чиновника або співробітника правоохоронних органів не доводиться.

Доходи за спеціальностями

Загальні середні показники не відбивають реальну ситуацію. Розмір зарплат в Італії залежить від:

  • займаної посади (керівник середньої ланки, скажімо інженер на автомобільному заводі може отримувати 5000 – 7000 євро, а заробіток топ-менеджера може бути більшим у 10 разів)
  • сфери зайнятості та кваліфікації
  • регіону розташування роботодавця (згідно статистики зарплати на тих самих посадах на півночі Італії вищі на 15 – 20%)
  • від рівня цін на житло та проживання (чим вищі витрати, тим більш високі зарплати змушені платити роботодавці)

Якщо взяти середні значення, то зарплати в Італії за професіями виглядають приблизно так:

  • лікарі швидкої та державних клінік, фармацевти – 2000 євро
  • медсестри в муніципальних клініках – 1000 євро, в приватних – 3000 євро
  • працівники банківських установ – від 2000 до 4000 євро
  • бухгалтери – 1500 євро, голови служб обліку – 4000 євро
  • будівельники – від 1400 до 2500 євро
  • програмісти та ін. ІТ спеціалісти – 3500 євро
  • офіціанти, бармени, посудомийки, кухарі та керуючі закладами та шеф-кухарі – від 800 до 1800 євро
  • робочі спеціальності (сантехнік, електрик, зварювальник) – до 2000 євро, за умови виконання складних робіт
  • некваліфікований персонал (різноробочі, збиральники врожаю) – 600 євро
  • вчителі – близько 2000 євро

Також студенти італійських вузів мають право вступати на місця стажистів у великі компанії на умовах не повного дня. Такий підробіток принесе до 500 євро на місяць.

Зарплати за окремими спеціалізація ми можуть суттєво відрізнятись навіть в межах однієї професії. Якщо говорити про те, скільки отримує наприклад, лікар в Італії, то потрібно розуміти, що пластичні хірурги, стоматологи та гінекологи в приватних клініках можуть заробляти і 100 000  і 200 000 – 300 000 євро і більше на рік, подібна картина наприклад, у фешен-індустрії, - модельєри, дизайнери одягу, кравці високого класу, адже Італія - столиця моди! А ще Італія має гостру нестачу ІТ спеціалістів, - тому айтішніку знайти роботу тут буде не складно, правда це стосується в більшості великих міст: Мілан, Рим, Неаполь. Також в Італії є варіанти влаштування для іноземців зі знанням англійської, німецької чи французької мови.

Отже, як бачимо, Італія, доволі приваблива країна для роботи та ПМЖ, якщо ви:

- володієте італійською та хоча б англійською

- ваша професія має відношення до медецини, дизайну, моди, IT чи інженерії

- хоча є думка що Італія "забюрокретизована" країна, якщо ви знаєте мову та вмієте щось більше ніж "класти плитку" і ви спеціаліст - роботу тут знайти реально навіть  іноземцю

- ну і якщо ви нормально переносите жарку погоду (подекуди, особливо на півдні Італії це може бути і 36, 39 і навіть понад 40 градусів)

Потрібно недорого, і швидко в Європу?
Чи з Європи в Україну?

Замов дзвінок через Форму тут >>> або телефонуй:
+ 38(098)584 00 55 (+ Viber)

Без жодних предоплат!

Робота