Сезонні роботи у ФРН та коронавірус: чи приїдуть українці?

2021.03.23
Сезонні роботи у ФРН та коронавірус: чи приїдуть українці?

У Німеччині незабаром стартує сезон спаржі. У зборі врожаю без допомоги сезонних працівників з України та Румунії не обійтися. Та чи приїдуть вони з огляду на пандемію COVID-19?

На спаржевому господарстві братів Генсгенсів у західнонімецькому Зелфканті, що неподалік нідерландського кордону, поки усе спокійно і по-березневому пасторально. Тут саме зайняті приготуваннями до прийдешнього спаржевого сезону. "Зараз нас  лише п'ятнадцятеро, але у пік сезону на грядках працює удесятеро більше людей", - розповідає фермер Кріс Генсгенс (Chris Hensgens), який спільно зі своїм братом Арне Генсгенсом (Arne Hensgens) та за сприяння батька ведуть цей сімейний бізнес.

Сезон спаржі, улюбленого німецького весняного делікатесу, який останніми роками здобуває дедалі більшу популярність і в Україні, зазвичай починається наприкінці березня-початку квітня, залежно від погодних умов. Далі достигнуть полуниця, чорниця, цибуля, картопля, цукрові буряки, пшениця і кукурудза.

Без робочих рук з України і Румунії не обійтися

Німецькі фермери "відкривають" вже другий сезон в умовах пандемії коронавірусу. І хоча цього року вони краще підготовані до усіх потенційних викликів, початку сезону усе ж чекають із певним занепокоєнням. "Так, цього року, мабуть, ми вже трохи більше готові, ніж торік, коли у березні взагалі панувала повна непевність", - пригадує 32-річний Кріс Генсгенс.

Містечко Зелфкант належить до округу Гайнсберг, що торік став відомим як перший осередок спалаху коронавірусної інфекції в Німеччині. Фермер пригадує, що троє з десятьох румунських сезонних працівників, які вже почали працювати на господарстві, щойно дізнавшись про небезпечну ситуацію, сіли в авто і помчали геть до Румунії.

А далі настав карантин. В'їзд до ФРН сезонним збирачам врожаю спочатку взагалі заборонили. Щоправда, згодом фермерам все ж дозволили брати працівників, але за умови, що витрати на дорогу візьме на себе роботодавець. Генсгенсам нічого не залишалося, як оплатити дорогу запрошеним робітникам у сумі 10 тисяч євро. "Кілька квитків просто "згоріли", бо хтось не зорієнтувався у дорозі, не знав, де розташований аеропорт, бо ж, як правило, робітників забирали мінібусики від дому і доставляли прямо до нас", - каже Кріс.

Креативні рішення

Дотримання правил гігієни та соціальної дистанції - непростий логістичний виклик для цілого господарства.

У гуртожитках для проживання сезонних робітників нині може розміщуватись лише обмежена кількість людей. Тож для розселення решти працівників вийняли та обладнали спеціальні контейнери, а ще встановили додаткові санітарні площі. Усе це обійшлося у 30 тисяч євро. Ще 9 тисяч євро ідуть на оплату послуг з прибирання та дезінфекції.

Оскільки з профілактичних міркувань в умовах обмежень сезонні працівники не можуть їздити за продуктами самі, а на спільних кухнях одночасно перебувати можуть лише семеро осіб, обіди доставлятимуть їм централізровано. "Наш кухар, який раніше тримав поруч ресторан, зараз теж не залишився без роботи - тепер він готує обіди для усіх робітників", - розповідає Арне Генсгенс, але зауважує, що обідають не під одним дахом, а кожен у своїй кімнаті.

Цього року, як і минулого, працівників знову доведеться поділити на групи, а відтак скласти розклад, коли і якій виходити у поле, коли вертатися і якою доріжкою - для цього на полі навіть встановили спеціальні металеві розмежовувачі.

В'їзд тільки за наявності негативного тесту на COVID-19

Для в'їзду до ФРН сезонним працівникам при перетині кордону необхідно пред'явити негативний тест на коронавірус. За пару днів ще одне тестування проведуть вже на господарстві, де йтиме збір врожаю.

Брати Генсгенси готуються до того, що цього року тестування робітникам доведеться робити регулярно, не виключено, що коштом підприємства. Торік у однієї з робітниць на іншому полі, у Баварії, де збирали полуницю, підтвердилася коронавірусна інфекція. Протестувати тоді довелося усіх робітників і Генсгенсам, і обійшлося це у 7 тисяч євро. "На щастя, підтвердився лише один випадок зараження. Жінка самоізолювалася на 14 діб у контейнерній кімнаті, де проживала сама. Ми з нею повністю розрахувалися і за дні у карантині, а кошти нам має відшкодувати держава. Хоча ми й донині ще на них чекаємо", - розповідає фермер.

Джерело: Deutsche Welle

Потрібно недорого, і швидко в Європу?
Чи з Європи в Україну?

Замов дзвінок через Форму тут >>> або телефонуй:
+ 38(098)584 00 55 (+ Viber)

Без жодних предоплат!

Робота