Подорож Литвою: як їхати, що скуштувати, які сувеніри купити

2020.02.05
Подорож Литвою: як їхати, що скуштувати, які сувеніри купити

LABAS, ВІЛЬНЮС!

Уявляєте, якихось 40 хвилин автобусом від білоруського кордону – і ви у Вільнюсі, столиці Литви. Це красиве місто ніби навпіл розділила річка Вільня. За легендою його заснував князь Гедимін. Полководцеві, коли він ночував на місці майбутнього міста, наснився залізний вовк, який вив, наче сто вовків. І вирішив князь: тут буде могутня фортеця, що боронитиме люд від ворогів…

У Вільнюсі вас захоплює дух середньовіччя, змішаний з ароматом руху в майбутнє. Унікальністю старого міста (історичної частини Вільнюса) є те, що його історія – жива, не захована в монументи й меморіальні дошки. У столиці Литви понад 40 костелів і церков, там майже годі сховатися від їхніх куполів.

На особливу увагу заслуговує й місце, що його полюбляють художники. Це вільнюський район Ужупіса – цілісна незалежна республіка з традиціями, прикордонними пунктами й навіть конституцією (принаймні так твердить більшість жителів Ужупіса). Сюди можна просто завітати, щоб віддатися в обійми музі…

ЯК ЇХАТИ

Дістатися до Литви можна у будь-який зручний для вас спосіб – і автомобілем, і автобусом, і літаком, і потягом. Найоптимальніший варіант – мандрівка автобусом. Подорож триватиме 12 годин, за які перетнете два кордони: білоруський та литовський.

ЩО З СОБОЮ ВЗЯТИ

Звичайно ж, якщо маєте намір відвідати Балтію (саме так, у жодному разі не Прибалтику – литовці дуже ображаються, коли їх називають прибалтами) восени-взимку-навесні, ліпше прихопити теплий одяг, бо доволі часто у Литві дмуть холодні вітри… Аби не втрапити у халепу, дозвольте собі покласти до валізи не більш як літр спиртного, бо якщо візьмете більше – можуть конфіскувати або, ще гірше, не пустити вас до країни.

ЩО СКУШТУВАТИ

Поїсти у Вільнюсі не проблема, адже є дуже багато закладів харчування – від малесеньких затишних кав’ярень до великих ресторацій. Радимо вам неодмінно скуштувати цепеліни – національну литовської страви із тертої картоплі з різними начинками. Смак просто незрівнянний!

І звичайно ж, ви мусите спробувати литовського пива з оригінальною хлібною закускою (хліб ріжуть на смужки, обсмажують його в олії з часником, перцем та сіллю). До речі, на пиво литовці ходять тільки в якесь національне свято або ж тоді, коли транслюють баскетбол (вони цю гру люблять так само, як ми футбол)…

НАЙВАЖЛИВІШІ ФРАЗИ ПО-ЛИТОВСЬКИ

Литовська мова дуже важка для вивчення, адже за фонетикою та морфологією є найближчою до праіндоєвропейської. Тож пропонуємо вам кілька фраз, що їх варто знати (хоча, зазначимо, більшість литовців чудово розуміють російську).
Labas! – Здрастуйте!
Vееso gero! – До побачення!
Taуp – так
Ne – ні
Artsiprashau – вибачте
Achyoo – дякую
Mano vardas – мене звуть…
Ash nekalbu lyetoovishkau – я не розмовляю литовською

Джерело: Сім'я і Дім

Реклама:

Потрібно недорого, і швидко в Європу?
Чи з Європи в Україну?

Замов дзвінок через Форму тут >>> або телефонуй:
+ 38(098)584 00 55 (+ Viber)

Без жодних предоплат!

Робота